Winterbandenwetgeving voor personenauto's in Europa

Onderstaande afbeelding geeft de winterbandenwetgeving voor personenauto’s in Europa weer. Winterbanden zijn namelijk in verschillende Europese landen verplicht. In sommige landen worden ze verplicht volgens omstandigheden, en in nog andere landen is de verplichting of aanbeveling regiogebonden.

* 21 EU landen hebben een regelgeving inzake het gebruik van winterbanden, inclusief Luxemburg.
* In Frankrijk, Italië en Duitsland bestudeert men een mogelijke aanpassing van de regelgeving.
* Ook in Turkije en Polen staan winterbanden op de politieke agenda.

De gouden regel blijft, mét of zonder wettelijke verplichting: onder de 7 graden Celcius bieden winterbanden meer veiligheid.

De winterbandenwetgeving voor de voornaamste wintersportlanden

Duitsland
Er is geen algemene winterbandenplicht in Duitsland, maar wel een “situatiegebonden winterbandenplicht”. Sinds 1 mei 2006 geldt de regel dat voertuigen moeten zijn aangepast aan de weersomstandigheden. Hiertoe behoren o.a. aangepaste banden. Winterbanden zijn volgens de Duitse wet banden met het sneeuwvlok-symbool, maar ook zogenaamde all weather banden (vierseizoenenbanden) en banden met het M+S logo zijn toegestaan.

Consequenties:
40 EUR boete als je niet aan dit voorschrift voldoet
80 EUR boete als je het verkeer hindert

Oostenrijk
In Oostenrijk zijn winterbanden sinds 1 januari 2008 verplicht.
Gedurende de periode van 1 november tot en met 15 april zijn winterbanden (op alle wielen) verplicht bij sneeuw, ijs en overige winterse omstandigheden.

Frankrijk
In Frankrijk kan voor bergpassen het gebruik van winterbanden tijdelijk aanbevolen worden door middel van overeenkomstige verkeersborden.

Italië
Voor enkele routes/wegen in Italië kan op bepaalde tijdstippen en bij overeenkomstige winteromstandigheden tijdelijk het gebruik van winterbanden voorgeschreven worden.

In Aostatal is het verplicht om van 15 oktober tot en met 15 april winterbanden te monteren (als alternatief kunnen ook zomerbanden in combinatie met sneeuwkettingen gemonteerd worden).

Zwitserland
Er is geen algemene winterbandenplicht in Zwitserland, maar winterbanden zijn desondanks principieel aan te bevelen.

Consequenties:
Bij hindering van verkeer bij het rijden op besneeuwde wegen zonder aangepaste banden kunnen geldboetes worden opgelegd.
Bij ongevallen met zomerbanden op winterse wegen, komt tevens een aanzienlijke medeaansprakelijkheid in aanmerking.