10 misverstanden over het hoe en waarom van winterbanden

Steeds meer mensen rijden in de winter op winterbanden. Toch blijven er misverstanden bestaan over het hoe en waarom van winterbanden. Wij geven graag tekst en uitleg.

1. "Bij ons sneeuw het niet (vaak), dus ik heb geen winterbanden nodig" / "Als het sneeuwt blijf ik thuis"

De voordelen van winterbanden gelden zeker niet alleen bij sneeuw. Al bij temperaturen onder de +7 graden Celsius rijdt u met winterbanden veiliger. Dit komt door een andere rubbersamenstelling en ander profiel waardoor de band meer grip heeft, en met name de remweg aanzienlijk korter is.

2. "Nieuwe zomerbanden zijn veilig genoeg"

Zomerbanden zijn ongeacht hun profieldiepte niet geschikt voor winters weer (onder de +7 graden Celsius). Het rubber wordt te hard en heeft maar één aangrijpingspunt op de weg. Winterbanden bieden vanwege de speciale samenstelling van het rubber ook op een koud wegdek een betere grip en verhogen daarmee aanzienlijk uw veiligheid.

3. "Die paar dagen per jaar loont niet de moeite om op winterbanden te gaan rijden"

Als we alle dagen optellen waarop de temperatuur onder de +7 graden Celsius komt, dan komen we op meer dan enkele tientallen dagen per jaar uit. En dat hoeven geen hele dag te zijn, maar bijvoorbeeld wanneer u ‘s ochtends of ‘s avonds van of naar uw werk gaat of ergens op bezoek.

4. "Ik heb ABS en ESP, dat is voldoende"

Zelfs de meest moderne uitrusting laat het afweten wanneer de banden niet aan de situatie op de weg aangepast zijn.

5. "Winterbanden zien er niet aantrekkelijk uit"

De huidige generatie winterbanden kunnen probleemloos op licht metalen velgen gemonteerd worden. En ook het profiel mag gezien worden!

6. "Met winterbanden kan ik niet zo snel rijden"

Met winterbanden kunt u even hard rijden als met zomerbanden. De snelheid hangt bij beide banden af van het snelheidssymbool op de banden. Pas uw snelheid echter altijd aan, aan de winterse omstandigheden.

7. "Winterbanden zijn duur"

De prijzen van winterbanden zijn ongeveer gelijk aan zomerbanden. In de winter houden uw zomerbanden een “winterslaap”. Zo blijven ze gespaard voor zwaar winterweer waarin ze harder slijten, zodat ze meer kilometers kunnen afleggen.

8. "Er wordt toch voldoende geruimd en gestrooid"

Zelfs wanneer alles optimaal georganiseerd is, kunnen de ruim- en strooidiensten niet overal en op hetzelfde moment aan het werk zijn.

9. "Ik kan mijn zomerbanden nergens kwijt als ik winterbanden laat monteren"

Wij beschikken op onze locatie over een grote opslag (ofwel bandenhotel genoemd) voor winter- en/of zomerbanden. Tegen een geringe vergoeding slaan wij ze hierin op, en liggen ze een seizoen lang netjes, veilig, onder de juiste condities en verzekerd opgeslagen. De banden blijven uiteraard uw eigendom.

10. "Ik ben toch goed verzekerd"

De kans op een ongeval is in de winter vele malen hoger. Daarbij bent u altijd de verliezende partij bij een eventueel ongeval. Dat kost tijd en geld, om nog maar te zwijgen over eventuele verwondingen. Tevens is de wetgeving in onze buurlanden aan het veranderen; daarbij kunt u aansprakelijk gesteld worden als u niet op winterbanden rijdt. En in sommige wintersportlanden is het sowieso verplicht.

Van Essen Eerbeek

Adres

 • Kollergang 12
  6961 LZ Eerbeek

Openingstijden

 • Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 12.30 uur
 • 13.00 - 17.30 uur
 • Zaterdag
  09.00 - 12.00 uur
 • 13.00 - 15.00 uur

Van Essen Emst

Adres

 • Vlekkertseveld 16
  8166 KZ Emst

Openingstijden

 • Maandag t/m vrijdag
  08.15 - 12.00 uur
 • 13.10 - 19.00 uur
 • Zaterdag
  08.15 - 12.00 uur
 • 13.10 - 15.00 uur

Van Essen Zwolle

Adres

 • Ceintuurbaan 8
  8024 AA Zwolle

Openingstijden

 • Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 12.30 uur
 • 13.00 - 17.30 uur
 • Zaterdag
  08.00 - 12.00 uur