Een grote beurt voorkomt onnodig hoge onderhoudskosten

Een auto is een gebruiksartikel waarbij onderdelen slijten en vloeistoffen en filters vervuilen. Door periodiek een onderhoudsbeurt (o.a. grote beurt) uit te laten voeren zorg je ervoor dat de filters, vloeistoffen en onderdelen hun werk goed blijven doen. Daarnaast voorkomt het eventuele latere onnodige hoge kosten.

Overzicht

Een onderhoudshoudsbeurt kan bestaan uit een grote beurt, een kleine beurt of alleen olie verversen. Hieronder leggen we uit wat een grote beurt inhoud.

Elders leggen wij uit wat een kleine beurt en motorolie verversen inhouden, en wat het belang daarvan is.

Waarom een grote beurt uit laten voeren

De fabrikant van elke auto schrijft onderhoudsbeurten voor, zowel grote als  kleine beurten. Dit om de auto in een goede conditie te houden. Zoals in de inleiding beschreven slijten onderdelen door het gebruik van de auto, raakt de olie en andere vloeistoffen vervuild, evenals de filters. Dit kan vervolgens schade aan de motor aanbrengen. Door regelmatig groot en klein onderhoud uit te laten voeren, wordt de levensduur van de auto verlengd.

Wat houdt een grote onderhoudsbeurt in

Bij deze beurt controleren wij alle essentiële punten zoals remmen, kogels en draagarmen, remslangen en -leidingen, koelsysteem, brandstofslangen, distributieriem, uitlaat, verlichting, bandenspanning, ruitenwissers, etc.

Daarnaast verversen wij de olie en vervangen het oliefilter, luchtfilter, interieurfilter, brandstoffilter en eventueel aanwezige bougies. Ook vullen wij de koelvloeistof en ruitenwisservloeistof bij. De wielen worden eraf gehaald en de remblokken en remschijven nagekeken en schoongemaakt.

grote_beurt_schone_olie_vuile_olie_met_logo

Wat is het verschil tussen een grote en een kleine beurt

Zoals de naam al zegt vindt bij een grote beurt veel uitgebreider onderhoud plaats dan bij een kleine beurt. Bij een kleine beurt wordt het oliefilter vervangen en de olie ververst, de andere vloeistoffen bijgevuld en een aantal controles gedaan. Klik hier voor een uitgebreide beschrijving. Bij een grote servicebeurt worden meer filters vervangen, en veel meer punten gecontroleerd zoals in voorgaande paragraaf beschreven.

Wanneer is een grote beurt nodig

Dit is niet eenduidig te zeggen. Het hangt van het merk en type auto af, de hoeveelheid kilometers die je per jaar rijdt en de leeftijd en kilometerstanden van de auto. Maar gemiddeld genomen is het om de 30.000 km of na 2 jaar. Wij adviseren het ene jaar een grote en het andere jaar een kleine beurt uit te laten voeren.

Moderne auto’s zijn uitgerust met een boordcomputer. Deze zijn door de fabrikant zo ingesteld dat ze aangeven wanneer het tijd is voor een servicebeurt. Dit wordt berekend op basis van het aantal gereden kilometers of de leeftijd van de auto. Hou je hier ook zoveel mogelijk aan, dan blijft jouw auto in de beste conditie.

grote_beurt_nieuwe_en_gebruikte-filter_met_logo

Is een apk niet hetzelfde als een grote beurt

Nee, een apk en een grote beurt zijn twee verschillende dingen.

Apk is een verplichte keuring vanuit Europa (zie Rijksoverheid en RDW). Dit moet vanaf het derde of vierde levensjaar van de auto afhankelijk van het brandstoftype en de toelichtingsdatum van een auto. Tijdens een apk keur je onderdelen ter bevordering van de veiligheid, maar vindt er géén onderhoud plaats.

Bij een servicebeurt vindt dit onderhoud dus wel plaats. Daarbij controleer je extra punten die bij de apk niet gecontroleerd worden. Vandaar het advies om periodiek een beurt uit te laten voeren.

Wat vaak gebeurt is een apk combineren met een beurt. Dan ben je de auto doorgaans maar één dag kwijt en kun je er vaak weer een  jaar tegen.

Wat kost een grote beurt

De kosten van een grote servicebeurt hangen heel erg af van het merk en type auto. Met name het soort olie, bijvoorbeeld 5W-30, 5W-40 of 0W10, en de hoeveelheid (bv. 4,5ltr of 7ltr) olie bepalen het verschil in prijs, en de hoeveelheid arbeidstijd. Bij kleinere auto’s is het vaak met enkele uren klaar, bij een grotere wat meer. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben of filters wel of niet diep zijn weggebouwd en hoe de remmen eruit zien.

Aan de hand van het kenteken kunnen wij u een snel en eenvoudig een prijsopgave geven.

Houdt wel in het achterhoofd dat er uit de controle nog te vervangen onderdelen naar voren kunnen komen. Die komen dan bij de prijs op, maar uiteraard krijgt u hier eerst een prijsopgave van. Maar daar is een controle natuurlijk ook voor.

Waarom een grote beurt bij Van Essen uit laten voeren

 • Wij onderhouden alle merken en modellen
 • Wij beschikken over de juiste bruggen, en hoogte (daardoor ook geschikt voor campers en bestelbussen)
 • Je krijgt altijd een prijsopgave vooraf
 • Je behoudt fabrieksgarantie
 • Geen onnodige reparaties of vervangingen
 • Betaalbaar onderhoud
 • Leenauto of leenfiets beschikbaar
 • Gratis wifi en koffie

Anderen bekeken ook

Interesse?

Bel of mail één van onze onderstaande vestigingen voor meer informatie of voor een vrijblijvende prijsopgave. Ook kunt u uiteraard een afspraak inplannen. Wij staan u graag te woord.

Van Essen Eerbeek

Adres

 • Kollergang 12
  6961 LZ Eerbeek

Openingstijden

 • Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 12.30 uur
 • 13.00 - 17.30 uur
 • Zaterdag
  09.00 - 12.00 uur
 • 13.00 - 15.00 uur

Van Essen Zwolle

Adres

 • Ceintuurbaan 8
  8024 AA Zwolle

Openingstijden

 • Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 12.30 uur
 • 13.00 - 17.30 uur
 • Zaterdag
  08.00 - 12.00 uur