Een goed werkende airco in de auto is wel zo aangenaam!

Een goedwerkende airco verhoogt niet alleen het comfort, maar zorgt er ook voor dat u als bestuurder fris – en dus oplettender- achter het stuur zit.

Daarbij is ook uw gezondheid een goede reden om uw airco te laten onderhouden. Zo voorkomt u dat bacteriën, sporen, schimmels en vieze geuren zich via de ventilatieroosters verspreiden en allergische reacties veroorzaken.

De knop in de auto om de airco te aan en uit te zetten

Airco in het voorjaar en in de zomer

De airco zorgt er in het voorjaar en in de zomer voor dat de temperatuur op een aangenaam niveau blijft in de auto en de luchtvochtigheid op het juiste niveau. Hierdoor blijft u als bestuurder frisser en oplettender, en u komt niet met vele zweetparels op het werk, op visite of thuis.

Airco in de herfst en in de winter

Een goed werkende airco is in de koude en natte herfst en wintermaanden minstens zo belangrijk als in de zomer. Een goed werkende airco haalt het vocht en condens uit de lucht en van de ramen. Geen overbodige luxe met al die natte paraplu’s, jassen en schoenen in de auto.

Hoe werkt het?

Een airco bestaat uit een compressor, een verdamper, een condensor, een droogfilter en koelmiddel. De compressor die door de motor aangedreven wordt, brengt het koelmiddel in gasvorm onder druk, waarna het na afkoeling in de condensor weer vloeibaar wordt. In vloeibare toestand wordt het gefilterd in de droogfilter en na ontspanning is er een plotse temperatuurdaling in de verdamper. De lucht die door de verdamper komt, wordt zo gekoeld en gedroogd. Dit is vergelijkbaar met het systeem van een koelkast.

De airco wordt niet meer koud

Als een airco niet meer koud wordt kan dit een aantal oorzaken hebben.

 • Jaarlijks verliest een airco tussen de 8 en 10% aan koudemiddel door verlies of verdamping.
 • De condensor kan lek raken door bijvoorbeeld steenslag waardoor het koudemiddel verliest.
 • Het verliest koudemiddel door scheurtje(s) in de aircoslang(en).

Wanneer er minder dan 70 procent van het koudemiddel in uw airco aanwezig is, neemt de kans op problemen zeer snel toe. Op dat moment koelt de airco niet goed meer en merk je  dat het systeem moeite heeft om op temperatuur te komen. Bovendien is de luchtvochtigheid op dat moment ook niet op het juiste niveau.

Wanneer moet de airco van de auto onderhouden worden?

Als u een optimaal klimaat in uw auto wilt dan is een jaarlijkse onderhoud van de airco van uw auto noodzakelijk. En laat om de vier jaar de droogfilter vervangen. Zo bespaart u op brandstof en voorkomt u compressorschade door verstopping, gebrek aan smering of overbelasting door weggelekt koelmiddel. Daarnaast is een slecht werkende airco ook heel ongezond. Wanneer bacteriën, sporen, schimmels en vieze geuren zich verspreiden via de ventilatieroosters kan dit allergische reacties veroorzaken.

Een jaarlijkse desinfectie van de verdamper en ventilatiekanalen is dus zeker een aanrader, net als het tijdig vervangen van de pollenfilter(s) en het bijvullen van het koelmiddel.

Wat is er sinds 1 januari 2018 veranderd

Sinds 1 januari 2018 is het volgens EU-regelgeving verplicht nieuwe auto’s standaard uit te rusten met airco installaties voor het nieuwe R1234yf aircogas. Auto’s van voor deze datum zijn nog uitgerust met het oude R134a aircogas. Het is nog wel toegestaan om de airco van auto’s voor 2018 te vullen met R134a gas.

Wat is het verschil tussen R1234yf en R134a aircogas?

Het R134a aircogas is een koudemiddel dat tot de broeikasgassen behoort, ook wel F-gassen genoemd. Hiervoor heeft de EU wetgeving gemaakt om de slechtste koudemiddelen uit te faseren, zo ook R134a. Het nieuwe aircogas R1234yf is als broeikasgas 335x minder schadelijk dan R134a, en het verdwijnt 400x zo snel uit de atmosfeer. De milieuwinst van het nieuwe aircogas is dus enorm. Nadeel is dat het nieuwe gas veel duurder. Ook zijn hiervoor nieuwe aircoserviceapparaten en certificering nodig.

Prijzen

De kosten voor een aircoservice zijn voor:

R134a gas (auto’s van voor 2018)

 • Aircocontrole:   22,50  incl. btw
 • Airco vullen/bijvullen:    85,-  incl. btw
 • Aircoservice compleet*:   99,-  incl. btw

      *controle, leeghalen, vacumeren, volledig vullen

Voor vullen en complete service geldt bij > 500 gram een toeslag van 10,- per 100 gr incl. btw (dit is evt. alleen van toepassing bij grote auto’s en bestelbussen)

R1234yf gas (auto’s vanaf 2018)

 • Aircoservice compleet*: 149,- incl. btw

Aircoservice combineren met

Een aircoservice is ook goed te combineren met een vakantiecheck, wintercheck, apk, kleine beurt of een grote beurt.

Maak een afspraak of kom langs bij één van onze vestigingen

Bel of kom langs! Een volledige servicebeurt kost ca. 1,5 uur. Je kunt erop wachten onder het genot van een kop koffie en een krant. Maar je kunt ook gebruik maken van één van onze leenfietsen.

Op hele warme dagen is het wel verstandig even te bellen voor een afspraak, want dan wil namelijk iedereen tegelijk…

Van Essen Eerbeek

Adres

 • Kollergang 12
  6961 LZ Eerbeek

Openingstijden

 • Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 12.30 uur
 • 13.00 - 17.30 uur
 • Zaterdag
  09.00 - 12.00 uur
 • 13.00 - 15.00 uur

Van Essen Zwolle

Adres

 • Ceintuurbaan 8
  8024 AA Zwolle

Openingstijden

 • Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 12.30 uur
 • 13.00 - 17.30 uur
 • Zaterdag
  08.00 - 12.00 uur