Ververs regelmatig de motorolie van je auto

Veel mensen vinden het vaak zonde om geld uit te geven aan auto-onderhoud, zoals motorolie verversen. Ze geven het liever uit een mooi dingen of aan een beleving waar je van kunt genieten. En natuurlijk, wij ook. Maar door juist tijdig geld aan een auto uit te geven bespaar je geld voor andere leuke dingen. Hoe, dat leggen we hier graag uit.

Wat houdt motorolie verversen in

Een simpel maar belangrijk onderhoudspunt van een auto is het regelmatig verversen van de motorolie en vervanging van het bijbehorende oliefilter. Bij olie verversen vernieuwen we de olie en het oliefilter. Hiermee heeft de motor dus weer schone olie dat door een schoon oliefilter gaat, om optimaal te presteren.

Voldoende en schone olie – en wat tegenwoordig erg belangrijk is, het juiste type olie – zorgt voor een optimale prestatie van de aandrijving van de auto. Hierdoor is het brandstofverbruik lager, maakt de motor minder lawaai, en verkleint het de kans op een kapotte motor.

Heldere schone olie en zwarte vervuilde olie voor motorolie verversen

Waardoor verbruikt een auto olie en raakt olie vervuild

Een auto gebruikt niet alleen olie, maar verbruikt ook olie. Dit doordat het gedeeltelijk in de motor verbrandt. De restanten van deze verbrande olie komen in de schone olie. Ook verbrandingsgassen van de benzine, en ijzerdeeltjes die door slijtage ontstaan komen hierin terecht. Door alleen de (verbruikte) olie bij te vullen verdwijnt de vuiligheid (ook sludge genoemd) dus niet uit de motor. Alleen door olie te verversen en een nieuw filter te plaatsen verdwijnt deze vuiligheid wel.

Teveel sludge (vuile olie) in de motor zorgt voor veel schade aan o.a.:

 • Carterdruk dat niet weg kan; met als gevolg lekkage op keerringen en pakkingen.
 • Verstopte EGR klep en black sludge (zwarte drab), waardoor de turbo vervuild kan raken en vastloopt.

Dit leidt beide tot grote en dure reparaties.

Oorzaken van teveel olieverbruik

 • Versleten koppakking; de koppakking sluit de motor af met de cilinderkop. Wanneer deze niet meer juist afsluit komen er gassen uit de verbrandingskamer vrij, en gaat er olie lekken.
 • Versleten zuigerveren; door gebruik slijten de zuigerveren. Hoe meer ze slijten hoe meer olie er in de verbrandingskamer komt. De motor gaat daardoor meer olie verbruiken. Je herkent dit door de blauwe rook uit de uitlaat.
 • Lekkende klepgeleiders/klepseals; omdat deze tijdens het rijden onder druk staan slijten ze in de loop de jaren. Daarom sluiten ze steeds minder goed af. Hierdoor lekt de olie langs de klepstelen de cilinder in en verbrandt.
 • Te hoge oliedruk; er kunnen verschillende redenen zijn waardoor de oliedruk te hoog wordt. Een te hoge druk kan veroorzaakt worden door een verkeerd afgestelde boordcomputer of een verstopte carterventilatie. De druk in het carter wordt dan te hoog waardoor het olie verbruikt.
 • Verkeerde olie; er zijn diverse soorten motorolie te koop. Van dik tot heel dun. Wanneer je te dunne gebruikt zal deze door de kleine openingen zo de motor in lopen.
 • Oude motor; in de eerste circa vijf jaar heeft de motor de minste olie nodig. Alles is nog nieuw en werkt nog goed en soepel. Daarna begint de slijtage vormen aan te nemen en ontstaan vaak de eerste kleine problemen. Er ontstaat meer wrijving, kleine lekkages en storingen in de computer. Het olieverbruik zal toe gaan nemen.
Drab (blacksludge) op een automotor omdat niet tijdig olie is ververst

Hoog olieverbruik voorkomen

Het is verstandig overmatig olieverbruik te voorkomen. Dit heb je zelf grotendeels in de hand. Rij een motor altijd netjes warm voordat je er prestaties van verlangt. Ververs op tijd de olie waardoor de motor van binnen schoner blijft, beter gesmeerd blijft en slijtage wordt voorkomen. En gebruik de juiste olie. Vooral moderne, kleinere motoren zijn extreem gevoelig voor het juiste type motorolie. Laat bij overmatig gebruik de oorzaak uitzoeken.

Hoe oliepeil controleren/bijhouden

Peil regelmatig de olie om het olieverbruik in de gaten te houden. Is het gebruik volgens je gevoel te hoog, doe het dan eens per veertien dagen. Zorg dat de motor nog koud is en op een vlakke ondergrond staat. Vul bij de eerste keer peilen de olie bij tot aan de juiste stand en noteer de kilometerstand. Bij de volgende peiling noteer je hoeveel olie je bij moeten vullen om tot dezelfde oliestand te komen als de eerste keer. Aan de hand van de huidige kilometerstand min de genoteerde kilometerstand van de eerste keer, kun je uitrekenen hoeveel de motor verbruikt.

Hoe vaak moet je olie verversen

Hoe vaak je olie moet verversen hangt af van het type auto en de hoeveelheid kilometers die je rijdt. Ons advies is dit na ieder 10.000 tot 15.000 kilometers te doen. Als je niet zo veel rijdt doe het dan gemiddeld 1x per jaar. De reden hiervan is, is dat de motor minder vaak op temperatuur komt en het oliefilter sneller vies wordt. Hierdoor neemt de kans op een hoger vochtgehalte in de olie toe. Dit kan schade aan de motor veroorzaken.

Wat kost motorolie verversen

Alleen olie verversen en het oliefilter vervangen kost voor een gemiddelde auto ca. € 75,- tot € 150,-. Dit is uiteraard afhankelijk van type en model auto; hoeveel olie erin gaat en wat het oliefilter kost. Het kost wat geld, maar door periodiek olie te verversen bespaar je vele honderden euro’s.

Anderen bekeken ook:

Waarom een oliewissel bij Van Essen uit laten voeren

 • Wij onderhouden alle merken en modellen
 • Wij beschikken over de juiste bruggen, en hoogte (daardoor ook geschikt voor campers en bestelbussen)
 • Je krijgt altijd een prijsopgave vooraf
 • Je behoudt fabrieksgarantie
 • Geen onnodige reparaties of vervangingen
 • Betaalbaar onderhoud
 • Leenauto of leenfiets beschikbaar
 • Gratis koffie

Contact

Wil je meer weten of een afspraak plannen? Bel dan één van onderstaande vestigingen. Wij helpen je graag besparen en veilig rijden!

Periodiek onderhoud kost geld, maar bespaart veel meer!

Van Essen Eerbeek

Adres

 • Kollergang 12
  6961 LZ Eerbeek

Openingstijden

 • Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 12.30 uur
 • 13.00 - 17.30 uur
 • Zaterdag
  09.00 - 12.00 uur
 • 13.00 - 15.00 uur

Van Essen Zwolle

Adres

 • Ceintuurbaan 8
  8024 AA Zwolle

Openingstijden

 • Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 12.30 uur
 • 13.00 - 17.30 uur
 • Zaterdag
  08.00 - 12.00 uur